Reklama
 
Blog | Karolína Katchaba Hrubešová

ZDRAVÉ BJÚTERÝ/ BOLESTNÁ TAJEMSTVÍ 2

SOUŽITÍ S ALKOHOLIKEM A ZTRÁTA SEBEVĚDOMÍ

„Pomalu každý večer se klepu hrůzou a moje děti taky, co bude následovat, až se manžel vrátí domů,“ napsala mi Marie. A není sama, takových dopisů dostávám hodně.

A co bude u Marie následovat? V tom lepším případě opilec padne do postele a až do rána o sobě neví. A v tom horším? Řev, nadávky a urážky, rozbíjení věcí a už došlo i na bití.

Na chvilku odbočím. Už minule jsem vám slíbila, že se teď na nějakou dobu bjúterý změní, protože je načase otevřít třináctou komnatu, ve které ve které se kupily starosti, s nimiž jste se neobraceli na naši facebookovou skupinu o hubnutí, ale přímo na mě. S věcmi, co se jen tak neříkají, o kterých se nemluví, tajemství z nejtajnějších… a někdy i z nejstrašnějších, prostě hodně bolestná tajemství. Alkoholismus v rodině je jedno z nich, i když se pak ve většině případů změní na tajemství veřejné.

Zpátky k problému. Marie bydlí na malém městě, s Luďkem si pořídili dvě holčičky a kluka. S pomocí Mariiných rodičů si vzali hypotéku, koupili domek a zrekonstruovali ho. „Manžel je moc šikovný, doslova všeuměl, obdivovala jsem ho, jak si umí poradit se zedničinou i elektrikou, stejně jako s vodou i odpady. Koupelnu obložil, jako kdyby tu práci dělal odjakživa.“ A to všechno přes to, že Luděk je vystudovaný ekonom.

„Vždycky se ale rád napil,“ píše Marie. „A pak kamarád, který manžela zaměstnával ve své firmě, zkrachoval a Luděk byl najednou bez práce. A já se dozvěděla, že hlavní podíl na tom krachu nesl právě on. A proč? Kvůli pití. Příležitostí se při obchodních jednáních našlo hodně. Nechápala jsem… takhle se choval můj svědomitý a pracovitý manžel za mými zády?“

Kam to došlo, už víme. Ale je tu ještě něco. Marie se celou dobu snažila Luďkovi odvděčit tím, že o sebe dbala, po posledním porodu shodila víc jak 20 kilogramů, chtěla, aby s ní manžel mohl chlubit. Když ztratil práci, vzalo všechno rychlý konec. „Přijdu si jako naprostý zoufalec, jak ta nejhorší z nejhorších. Za všechno prý můžu já, protože jsem Luďka vlastně uštvala a on to bez skleničky nezvládal. Pečuju prý o sebe proto, abych si našla nového moulu, kterého zničím stejně jako Luďka. A já přestávám věřit, že život může být šťastný a krásný, už o sebe ani nedbám, jen kynu, brečím a bojím se, jak to všechno skončí. S hypotékou pomáhají moji rodiče, ale ti tu nebudou věčně…. Manžel vzal brigády jako zedník, ale denně se vrací opilý a často i bez peněz. Má sebedůvěra se pohybuje někde u dna… Myslím, že to dlouho nezvládnu.“

Nemá asi cenu připomínat, kde všude lidé závislí na alkoholu můžou hledat odbornou pomoc. Takových míst je dost. A tak připomenu jen čísla: V ČR umírá v důsledku konzumace alkoholu asi 6500 osob ročně. Více než 1,5 milionu (17–20 %) dospělých obyvatel ČR pije rizikově, z toho více než 500 tisíc (5–8 %) dospělých obyvatel ČR pije alkohol takovým způsobem, že to má výrazné škodlivé dopady na jejich fyzické či duševní zdraví.

Zajímalo by mě, co si o problému myslíte vy. Protože je tady, je velký a nemá cenu před ním zavírat oči. Máte nějakou radu pro Marii?

Vaše Katchaba ❤💚

Reklama