Reklama
 
Blog | Karolína Katchaba Hrubešová

ZDRAVÉ BJÚTERÝ/BOLESTNÁ TAJEMSTVÍ 7

KDYŽ SE NEVYSPÍM S ŠÉFEM, VYHODÍ MĚ Z PRÁCE…

Sexuální obtěžování a násilí má mnoho podob a podle průzkumů ho v České republice zažila nejméně polovina žen. Z poslední doby připomínám tři případy – poslance Dominika Feriho (ženy ho obviňují z obtěžování a znásilnění), psychiatra Jana Cimického (totéž – a pokud se obvinění prokážou, byla by to obzvlášť otřesná kauza zneužití moci… namísto očekávané odborné pomoci). Poslední případ je ten novináře Jiřího Hoška, který kolegyním na Seznamu rozesílal fotografie svého přirození. Jmenovaný se na rozdíl od dvou předešlých ovšem přiznal, že dotyčná „chlouba“ je skutečně jeho a omluvil se. Co dodat?  Z ostudy kabát hříšník určitě nesvlékne tak snadno jako trenýrky.

Mám mezi novináři pár kamarádů a kamarádek. Když jsme diskutovali o tom, jak si Hošek veřejně zavařil, svěřila se mi jedna dáma z branže, co kdysi potkalo ji a její kolegyně. Časopis, kde pracovala, koupilo po revoluci jiné vydavatelství a mediální ředitel tam začal docházet na pravidelné porady. Asi mu prostředí úplně nevyhovovalo a tak postupně začal zvát redaktorky a další zaměstnankyně do sauny… Zkrátím to – v té sauně se postupně „radil“ s nejednou mladou ženou z redakce, dámy to před sebou většinou tajily… Jiné pak samy odešly nebo byly odejity, i když všechny samozřejmě v té práci neskončily jen proto, že by se jim v sauně dělalo nevolno.  Všechno je dávno promlčené, ale tu mou starší kamarádku to tíží dodnes. Na otázku PROČ mi odpověděla: „Byla jsem rozvedená se dvěma dětmi… Měla jsem hrůzu, že přijdu o práci a to jsem si tenkrát prostě nemohla dovolit. A zdá se mi o tom dodnes.“

Přiznávám, že sama jsem byla párkrát vystavena sexuálnímu obtěžování a když se mě jednou někdo pokusil vydírat, velmi rychle jsem s ním vyběhla… ale každá jsme jiná a liší se pochopitelně i okolnosti, kdy k něčemu takovému dojde. Slovo na závěr? Nenechte se nikdy obtěžovat ani vydírat! NE znamená NE! Pohrozte násilníkovi (ano, je to násilí) zveřejněním a klidně i policií.

A co vaše zkušenosti? Také jste někdy dostaly pozvání do sauny?

Vaše Katchaba

 

 

 

 

 

Reklama