Reklama
 
Blog | Karolína Katchaba Hrubešová

ZDRAVÉ BJÚTERÝ/ BOLESTNÁ TAJEMSTVÍ

ZNÁSILNĚNÍ A PROBLÉMY S NADVÁHOU

Tak a je to tady. Myslím, že po třech letech (vážně to tak letí?) už bjúterý potřebuje nový přístup.

Možností se nabízelo hodně, ale byla tu jakási třináctá komnata, ve které se kupily starosti, s nimiž jste se neobraceli na skupinu, ale přímo na mě. Věci, co se jen tak neříkají, o kterých se nemluví, tajemství z nejtajnějších… a někdy i z nejstrašnějších, prostě hodně bolestná tajemství. Znásilnění je jedno z nich a nevyhnulo se ani některým členkám této skupiny.

Moc si vážím všech, co ke mně mají takovou důvěru… Věřím, že za tím stojí i blog Zdravé bjúterý (na jehož knižní podobě se už nějakou dobu pracuje) a že jsem si ji právě svým psaním a prací vysloužila. Hodně vašich dopisů začíná slovy: „Nikdy jsem to zatím nikomu neřekla…“

Protože naše facebooková skupina je o hubnutí, není nijak překvapivé, že nejedna z obětí znásilnění si uvědomuje, jak úzce tohle trauma souvisí právě s nadváhou. Respektive s vnitřní nejistotou, slabou vůlí, ztrátou sebedůvěry, pocity zbytečnosti, nedostatečnosti a ošklivosti ze sebe sama i touhou ukrývat se před světem… což jsou právě ty důvody, které často vedou i k nabírání váhy.

Jana (43) říká: „Po úspěchu, kdy dokážu shodit za kvartál i 10 kilo, stačí, abych jen zaslechla nějakou negativní poznámku ke své osobě, a do měsíce jsou ztracené kilogramy zpátky.“ (Jana se stala obětí znásilnění coby osmnáctiletá při návratu z maturitního plesu.). A 25 let trvalo, než se s tím zážitkem svěřila.

Vůbec nechci tvrdit, že od této chvíle už Jana ztracená kila nabírat zpátky nebude. Důležité je, že o tom vůbec dokázala promluvit. Na webu stopznasilneni.cz lze nalézt tyto základní rady pro oběti: „Neobviňujte se. Mluvte o tom. Vyhledejte pomoc. Nebuďte sám/sama, pracujte. Dejte si čas. Zvažte terapii…“ A proč takový přístup? „Protože znásilnění vás může uvrhnout do stavu, na který neexistuje žádný lék. V takovou chvíli se nestyďte říct si o pomoc, ani o tu odbornou. Naopak, říct si o pomoc je statečné…“

Kde takovou pomoc najdete? Bílý kruh bezpečí v tomto roce završuje 40 let své existence a pomohl tisícovkám obětí. A psychologické poradenství dnes naleznete prakticky všude. V naší zemi je opravdu na vysoké úrovni.

Říci si o pomoc je statečné a také potřebné. I k tomu, aby se oběť opět nejen lépe cítila, ale i lépe vypadala. Protože to jsou vážně spojené nádoby.

Můžete namítnout, že srovnávám nesrovnatelné a že otevírám příliš citlivé téma. Ano. A bude jich víc. Myslím, že si věříme a že k tomu nazrál čas.

Co vy na to?

Vaše Katchaba

Reklama