Reklama
 
Blog | Karolína Katchaba Hrubešová

Zdravé BJÚTERÝ – VOZÍK, TĚLO, GAUČ

Ať se zdá život jakkoliv těžký, vždy existuje něco, co můžete dělat a uspět v tom…

řekl světoznámý fyzik upoutaný většinu života na invalidní vozík, který v pozdějším věku nemohl ani mluvit. Možná jste o něm viděli nádherný oskarový film Teorie všeho. Proč Stephena Hawkinga zmiňuji? Pro mě neuvěřitelný člověk, co se i přes obrovskou nepřízeň osudu nikdy nevzdal…

Když Hawkingovi diagnostikovali těžkou nemoc, bylo mu 21 let a dávali mu 2-3 roky života. Bojoval, pracoval – a úspěchy sbíral i jako nepohyblivý a ochrnutý, komunikující řadu let jen pomocí počítače (a proslul nejen coby vědec, ale i jako známý spisovatel a popularizátor vědy, který vystupuje třeba i v seriálu Simpsonovi), až do konce. Vždycky o sobě mluvil jako o šťastlivci a určitě jím byl. Zemřel v 76 letech.

Vzpomenu si na něj kdykoli mi přijde něco opravdu zatěžko… Pro nás je občas náročné se i zvednout z gauče a chvíli si zacvičit, uvařit zdravé jídlo a (ta dřina!) nandat ho do krabiček…  aniž bychom třeba pomysleli, že jsou mezi námi lidi, co nemají takové štěstí jako my a tudíž ani možnost podobné věci a činnosti vůbec realizovat.

Možná to v souvislosti s těžkým životem velké osobnosti může vyznít až účelově nebo lacině, ale – važte si svého zdraví a starejte se o své tělo jako o to nejcennější, co v životě máte , ať už je momentálně v jakémkoli stavu… A tak jen jeden příklad za všechny z mého oboru výživové poradkyně  – vážně nemá smysl trestat tělo nesmyslnými dietami (kterými si můžete v některých případech způsobit i zdravotní komplikace). Naopak – zaslouží si vaši lásku, pozornost a úctu. Dělejte pro něj maximum, pořádně a zdravě jezte, hýbejte se a cvičte! Bojujte za své tělo a ono se vám odvděčí . Třeba právě úspěchem na cestě za vysněnou postavou.

 

Vaše Katchaba

 

 

Reklama