Reklama
 
Blog | Karolína Katchaba Hrubešová

ZDRAVÉ BJÚTERÝ/BOLESTNÁ TAJEMSTVÍ 15

VELKÝ ZADEK A SMRTELNĚ NEBEZPEČNÁ PORUCHA PŘÍJMU POTRAVY

Gábina Koukalová, naše slavná reprezentantka v biatlonu, deset let bojovala s psychickou nemocí, při které nejenže tajně vyzvracela do záchodu to, co právě snědla… Měla také dny, kdy se živila pouze odličovacími tampony, které namáčela ve vodě… Ano, takhle vás nebo vaše děti (hlavně dcery) může devastovat anorexie, duševní nemoc, která patří k poruchám příjmu potravy. Je o to nebezpečnější, že se chorobu nemocné (nemocnému) často daří i delší dobu utajit. Není žádným tajemstvím, že nejednou končí těžkými zdravotními následky nejen po psychické, ale hlavně fyzické stránce.   A někdy i smrtí. Fotografie obětí si nezadají s dokumenty z koncentračních táborů. Prostě kostry potažené kůží. Představte si dvacetiletou ženu, která má normální výšku a váží 25 kilogramů. Že to není možné? Ale je! A kolikrát se nemoc týká právě celebrit, toužících přirozeně po špičkových výkonech či dokonalém vzhledu… jen ten přístup k celé věci je od počátku extrémní a chybný.

Ve zvláště nebezpečném dívčím věku někdy mezi 14 a 18 lety stačí k nastartování anorexie  i jedna hloupá poznámka. Třeba – Máš velký zadek! Jako to prý Gábina slyšela od trenéra. A už to jelo…  někdy dokonce rychleji, než její lyže. (Jen na okraj – Ester Ledecké naopak údajně vyčítají, že kdyby naopak měla těžší zadek, bylo by to pro její sportování ještě lepší. Naštěstí si Ester skvěle vystačí s pozadím, kterým ji příroda vybavila. Moc ti, Esterko, blahopřejeme k dnešnímu zlatu z olympiády!).

Netýká se ale zdaleka jen sportovců, ale často osob prostě přecitlivých a psychicky labilních, zranitelných či s malou důvěrou v sebe sama. A také těch, co se snaží NEZDRAVĚ zhubnout. Takže – apeluji na rodiče, partnery,  přátele –  jakmile se zdá, že vám blízké osobě hrozí tahle zvláště nebezpečná porucha příjmu potravy, udělejte vše, co je ve vašich silách, abyste dotyčnou (dotyčného) dostali co nejdříve k odborníkovi! Protože může být pozdě… oběť třeba přežije, ale na další léta se z ní stává doslova zoombie s jedinou utkvělou představou – Musím být nejlepší, nejkrásnější apod. Už není schopná realisticky vnímat sama sebe – dokonce ani v zrcadle. Takže čím dříve vyhledáte pro postiženého pomoc, tím lépe. Ne zítra! Ještě dnes!

Znáte ve vašem okolí někoho, kdo má tenhle problém? Nebo s ním máte osobní zkušenost?

Vaše Katchaba

Reklama